Tasapainotreenit kissan kanssa - esittelyssä dobo

18.06.2024

Dobo on suomalaisen Camilla Leijonan kehittämä laji, jossa hyödynnetään puolipalloja, tasapainotyynyjä ja erityisiä, koirille kehitettyjä jumppapalloja (dobo-palloja). Lajin tarkoitus on kehittää lemmikin ja omistajan syvää lihaksistoa ja olla mukavaa yhdessä tekemistä.

Koirapuolella dobo on monipuolinen harrastus monen lajin taustalle. Sitä hyödyntävät mm. aktiiviset agility-, toko- ja metsästysharrastajat osana lemmikin oheistreeniä. Lajissa syvät lihakset pääsevät kovaan treeniin ja siten paitsi tasapaino, mutta myös kehon hallinta paranevat, ja tämä vähentää mm. onnettomuuksia lajissa kuin lajissa. Dobon liikkeitä ja välineitä hyödynnetään myös paikoin koirapuolen kuntoutuksessa.

Kissa on eläinmaailman parhaita tasapainoilijoita, ja siksi laji onkin omiaan myös kissoille ja omistajilleen! Lajia voi harrastaa niin, että kissa tekee lihaskuntoa, että omistaja ja kissa tekevät yhdessä lihaskuntoa tai että omistaja tekee lihaskuntoa. Laji on siis omiaan myös oman lihaskunnon kehittämiseksi!

Doboa voi harrastaa minkä ikäisen ja rotuisen kissan kanssa tahansa. Konsultoi eläinlääkäriä tai fysioterapeuttia ennen doboilua, jos kissallasi on luusto- tai nivelongelmia. Doboa ei saa treenata, jos kissalla on tulehdustila elimistössä.

Tässä jutussa kerron sinulle tarkemmin tästä ihanasta lajista!

© Ella Rukajärvi / Onnea on
© Ella Rukajärvi / Onnea on

Kuvassa dobo-välineistöä: vasemmalla ylhäällä violetti sola-pallo (koko 85cm), vieressä pinkki, perinteinen dobo-pallo (koko 35cm), keskellä tasapainotyyny ja vasemmalla alareunassa keltainen ja vihreä puolipallo.

Välineistö

Dobossa hyödynnetään puolipalloja, tasapainotyynyjä ja erityisiä dobo-palloja. Alkuun voit hyödyntää myös kotoa löytyviä välineitä; erityisesti tasapainotyynyjä löytyy monista talouksista, ja ne sopivat erittäin hyvin myös lemmikkikäyttöön! "Virallinen" dobo-tasapainotyyny on muodoltaan pallomaisempi kuin ihmisten tasapainotyynyt, ja siten haastaa tasapainoa hieman enemmän, mutta ihmisten tasapainotyynyt ovat erittäin hyviä ja suositeltavia alkuvaiheessa.

Dobo-pallo on soikea pallo, joka on kehitetty nimenomaan koirien käyttöön. Se eroaa perinteisestä jumppapallosta paitsi muotonsa, myös materiaalinsa vuoksi: Dobo-pallon materiaali kestää paremmin painoa sekä tiettyyn pisteeseen asti myös kynsiä. Ero ihmisten jumppapalloon on myös se, että rikkoutuessaan se tyhjenee hitaasti toisin kuin tavan jumppapallo, joka voi aiheuttaa rikkoutuessaan vaaratilanteitakin. Dobo-pallosta on olemassa myös sola-versio, joka on malliltaan vielä pidempi, soveltuen siten erityisesti pidempirunkoisille lemmikeille.

Dobo-pallo on muodoltaan soikea, koska eläimen tulisi pystyä seisomaan pallon päällä selkä suorana. Koirapuolella katsotaan tarkkaan myös säkäkorkeutta, mutta koska kissa hyppää vaivattomasti korkealle, ei pallon korkeus ole kynnyskysymys, vaan tärkeintä on selän suoruus pallon päällä seistessä. Pallojen kestävyyttä ei ole erikseen testattu kissoille, mutta omien kissojeni käytössä (kynnet leikattuna) ei yksikään pallo ole 5 vuoden aikana rikkoutunut. Itselläni on kissoille ollut käytössä kokoja 35, 45 ja 55cm, lähtökohtaisesti peruskissalle suosittelisin 45cm koon palloa. Myös pienin dobo-pallo (35cm) kestää ongelmitta myös ihmisen painon.

Puolipallot ovat kovia, pieniä välineitä, joiden kanssa voi harjoitella paitsi tasapainoilua, myös hyvin vartalon hallintaa ja kohdetyöskentelyä. Puolipallot ovat hivenen haasteellisempia monille kissoille verrattuna tasapainotyynyyn tai dobo-palloon, koska se vaatii ajatustyötä erityisesti siinä kohtaa, kun takapäätä opetellaan laittamaan palloille. Puolipallot ovat kuitenkin erittäin tehokkaita ja näppäriä treenivälineitä tasapainotyynyn ja pallon rinnalla!


Tärkeintä on, että on mukavaa!

kuva: Eveliina Jurmu
kuva: Eveliina Jurmu

Dobossa kaikkein tärkeintä on hauskanpito, ja tämä kannattaa muistaa treenatessa. Kissan kanssa ylipäätään positiivinen vahvistaminen, eli palkiten kouluttaminen, on erittäin oleellisessa osassa; palkitaan pienestäkin oikeasta toiminnasta eikä rankaista väärästä, vaan jätetään väärä toiminta huomiotta.

Dobo on sinällään hyvin yksinkertainen harrastus, koska siinä käytetään paljon houkuttelua ja treenistä saa tehokkaan ihan yksinkertaisillakin tempuilla - jo pallon/tasapainotyynyn päälle nouseminen on tehokasta! Tasapainotyynyn ja dobo-pallon päällä tehdään usein myös yksinkertaisia temppuja kuten istu, maahan, takatassuilla seisominen, kierähdys ja tassun antaminen, nämä kannattaa treenata tasamaalla sujuvaksi ennen kuin ne tehdään välineen päällä.

Kaiken kaikkiaan tärkeää on muistaa, että treeniä tehdään kissan ehdoilla. Muistetaan olla myönteisin ja iloisin mielin, vaikka alkuun välineen päälle pääseminen vaatisikin aikaa ja kärsivällisyyttä.


Yhteisliike "kukkulan kuningas": Tue pallo vakaasti polviesi/jalkojesi väliin. Ohjaa kissa istumaan pallon päälle, palkitse. Tee vatsalihasliike palloa jaloillasi tukien ja nouse ylös, pyydä kissaa tekemään jokin temppu (esim. tassun antaminen, kierähtäminen, maate meno) ja palkitsemisen jälkeen tee taas itse vatsalihasliike. Eli siis vatsalihasrutistus - kissa tekee tempun - vatsalihasrutistus.

Huomioitavia asioita

Kun treenaaminen tasapainotyynyllä ja/tai dobo-pallon päällä sujuu, on hyvä muistaa, kuinka raskasta pomppulinnan tai jumppapallon päällä tasapainotteleminen on. Lisää treeniaikaa siis pikkuhiljaa välineen päällä aloittaen ihan lyhyestä ajasta, jotta vältytään loukkaantumisilta kissan lihaksiston vielä totutellessa uudenlaiseen tasapainotteluun.

Lisäksi on huomioitava, ettei treenistä tule yksipuolista vain toisen puolen lihaksille. Tee siis aina esimerkiksi kierähdykset ja tassujen annot molemmille puolille, jottei lopputuloksena oli toispuolimuskelikissa. Dobo-pallon päällä tämä kannattaa huomioida myös siinä, että pallon päälle hypätään ja pallon päältä hypätään pois aina joka toinen kerta toiselta ja joka toinen kerta toiselta puolelta. Samoin pallon päällä tehtävät pallon pyöritykset tehdään aina molemmilta puolilta.

Pallon ja tasapainotyynyn päällä liikkeet kannattaa aina tehdä hyvin rauhallisesti ja maltillisesti erityisesti alkuvaiheessa, ettei lihaksisto rasitu alkuvaiheessa liikaa ja synny jumeja.

Alkuverryttely on erityisesti silloin tärkeää, kun treeniä tehdään enemmän. Meillä dobo onkin treenihetkien "finaalipalkkio", eli lämmittelemme ennen pallon tai tasapainotyynyn päälle menemistä tekemällä pallon päällä tehtäviä temppuja (sekä muitakin treenijuttuja) tasamaalla, jolloin lihaksisto on saanut hieman liikettä.


Vinkkejä erilaisista tehtävistä kissalle, kissalle ja omistajalle sekä omistajalle!

Dobossa vain mielikuvitus on rajana, ja liikkeitä kehitetäänkin lisää jatkuvasti. Pääasia on, että liikkeet ovat turvallisia niin kissalle, kuin myös omistajalle. Tässä muutamia vinkkejä eri välineille:

Kissalle:
Tasapainotyynyllä:

  • istu, tassu, kierähdys, maate, takatassuille nouseminen

  • vain taka- tai etutassut tyynylle, toinen puoli tasamaalla

Dobo-pallolla:

  • istu, tassu, kierähdys, maate, takatassuille nouseminen

  • pallon pyörittäminen pallon päällä (vieritä palloa hyvin hitaasti, jolloin kissa ottaa askeleita sivuttain pallon liikkeen mukaisesti - muista tehdä molemmille puolille!)

  • pallon pyörittäminen niin, että etutassut pallon päällä ja takatassut maassa (vieritä palloa hyvin hitaasti, eli kissa ottaa askeleita pallon liikkeen tahtiin, muista taas tehdä molemmille puolille!)

Puolipallolla:

  • etutassut puolipallolle

  • takatassut puolipallolle

  • haasta kääntämällä puolipallo väärin päin, jolloin kissa joutuu tasapainottelemaan vielä enemmän (suosittelen tätä niin, että etutassut puolipallolla - tue alkuun puolipalloa!)

  • etutassut ja takatassut omille puolipalloilleen (2 puolipalloa)

Kokeile myös yhdistellä välineitä! Esim. tasapainotyyny + puolipallo (jolloin taka- tai etupää puolipallolle ja toinen tasapainotyynylle) on kissalle tehokasta fyysisesti, mutta myös tehokasta aivojumppaa! Myös tasapainotyyny + matala dobo-pallo on toimiva tehoyhdistelmä!

Omistajalle ja kissalle:
Tasapainotyynyllä:

  • Seiso tasapainotyynyjen päällä (tarvitset 2 tasapainotyynyä, eli yhden molempien jalkojesi alle - tämän voi tehdä myös puolipalloilla!) ja ohjaa kissaa pujottelemaan jalkojesi välistä - tehokasta kissalle ja omistajalle!

  • Seiso tasapainotyynyn päällä (1 tyyny), ja kurota ensin korkeuksiin kuin vaihtaaksesi kattolamppua ja laskeudu sitten kyykkyyn antaaksesi kissallesi herkun, jonka jälkeen taas kurotus ylös korkeuksiin ja siitä kyykkyyn kissaa palkitsemaan.

  • Istu tasapainotyynyn päällä, nosta kantapäät ilmaan ja ohjaa kissaa jalkojesi yli/ali, voit haastaa ohjaamalla kissan aina hypyn/alituksen jälkeen itsesi ympäri.

Dobo-pallolla:

  • Ohjaa kissa dobo-pallon päälle, ota pallo jalkojesi väliin ja tee vatsalihasrutistus (kissa istuu pallon päällä). Kun olet tehnyt rutistuksen, pyydä ylhäällä kissaa tekemään jokin temppu (esim. tassun antaminen), ja tee tempun jälkeen taas itse vatsalihasrutistus, jonka jälkeen ylhäällä kissa tekee taas jonkin tempun jne.

  • Istu pallon päällä ja ohjaa kissaa hyppäämään/alittamaan jalkaasi joko niin, että pidät 1 tai 2 jalkaa ilmassa. Pelkästään se, että ohjaat kissaa kiertämään palloa sinun istuessa tyynyn päällä on yllättävän tehokasta keskivartalotreeniä!

  • Mene itse lankutusasentoon niin, että kätesi ovat dobo-pallon päällä, asettele herkut eteesi käsien väliin, kuitenkin pois pallolta (eli rintakehäsi alle). Tasapainottele lankkuasennossa ja tarjoa tasaisin väliajoin pallolla istuvalle kissallesi herkku vuorokäsin koko ajan tasapainotellen.

Omistajalle:

Tasapainotyynyllä ja dobo-pallolla voi tehdä monenlaisia tehokkaita jumppaliikkeitä, kuten ihan vain tasapainoilua (pallon/tyynyn päällä seisominen/istuminen), lankutusta ja vatsalihasrutistuksia. Tehokasta treeniä keskivartalolihaksistolle!


Kiinnostuitko?

Jos laji alkoi lainkaan kiinnostaa, voit ostaa välineistöä esimerkiksi Koulutustarvike.fi -verkkokaupasta, sekä monista muista liikkeistä, joissa myydään koirien koulutustarvikkeita. 

Itselläni on muutamia dobo-palloja ja tasapainotyynyjä sekä puolipalloja, joita voin vuokrata, jos suoraan välineistön ostaminen mietityttää. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Tarjoan myös lajikokeiluja sekä koulutustuokioita doboon liittyen, myös dobo-tunteja on tullut kissakoille pidettyä jo parin vuoden ajan! Jos siis kiinnostuit dobosta tai dobon alkeista enemmänkin, ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan lisää aiheesta!

Yhdistyksille olen pitänyt myös tasapainotreeneihin liittyen luentoja - ota rohkeasti yhteyttä, jos tasapainotreenit voisivat kiinnostaa jäsenistöänne enemmän!

Mukavia treenihetkiä!

     Eveliina Jurmu
     eläintenkouluttaja (at)
     dobo-koulutusohjaaja

© Ella Rukajärvi / Onnea on
© Ella Rukajärvi / Onnea on