Kissa-agility - vauhdin hurmaa!

26.03.2023

Kissa-agilityn idea on yksinkertainen: kissa ylittää, alittaa ja pujottelee esteitä omistajan ohjatessa vieressä. Lajin pohjana on kaikille tuttu koirapuolen agility kissoille räätälöitynä - esteiden koko on pienempi, estevalikoima on kapeampi ja kilpailuissa suoritettavien esteiden määrä on vain 4-5 estettä. Lisäksi ohjaaja ohjaa kissaa kissan lähellä, eli koirapuolelta tutut kaukolähetykset voi unohtaa. Mikä parasta, lajia voi harrastaa kotona omassa olohuoneessa, eli kynnys kokeilemiseen on oikeasti matala!

Kissa-agilityn suosio kasvaa tasaisesti eikä ihme; laji tarjoaa monipuolista aktivointia, joka sopii niin aktiivisille kuin vähemmän aktiivisille kissoille. Agility on paitsi fyysistä työskentelyä, mutta se vaatii myös paljon aivotyöskentelyä, ja siksi se on erittäin tehokas aktivointitapa. Se on suoraviivaisempaa ja monille omistajille siksi helpompi aktivointimuoto kuin esimerkiksi temppuilut tai nosework-treenailut. Lajia aloittaessa kissan rodulla tai iällä ei ole mitään merkitystä - ainoa, mikä on otettava treenejä aloittaessa huomioon, ovat luusto-ongelmat, mutta luusto-ongelmienkin kohdalla voidaan esteitä muokaten ja estevalintoja miettiessä vaikuttaa niin, että lajia voi harrastaa.

Parasta agilityssa on se, että se on paitsi fyysisesti aktivoivaa, mutta samalla myös kissan aivonystyrät pääsevät kovaan treeniin, ja se aktivoi siksi todella monipuolisesti kissaa kuin kissaa heti ensimmäisistä treeneistä alkaen. Laji on myös todella monipuolinen, jonka vuoksi se on räätälöitävissä hyvin eri kissayksilöille eivätkä haasteet lopu niin kauan kuin mielikuvitusta ja intoa riittää!

Kaikkein tärkeintä kissa-agilityssa on omistajan ja kissan yhteinen hauskanpito. Kissan kanssa yhdessä tekeminen onkin syy, minkä takia valtaosa lajia aktivoinnin lisäksi harrastaa, koska yhdessä tehdessä side ja yhteys kissaan syvenee.

Lajin viralliset kisaesteet ovat valtaosa koirapuolelta tuttuja; hyppyeste, A-este, yliali-este, alituseste, pujottelueste, putki- ja tikaseste. Show-puolella näkee myös mm. keinu- ja puomiestettä. Palkkioksi voi käyttää mitä vain, minkä kissa kokee palkitsevana - yleisimpiä ovat perinteiset herkku- ja lelupalkkiot. Toimivan motivaattorin löytäminen onkin usein lajin aloittamisen haasteellisin osuus ja kun se "the palkka" löytyy, on loppu helppoa. Toinen tärkeä asia aloittaessa on muistaa, että edetään aina kissakohtaisesti pikkuhiljaa positiivisesti vahvistaen, jolloin edistystä tapahtuu nopeammin ja homma pysyy mukavana!

Siinä missä koirapuolella treenailuun tarvitaan ulkotila tai halli, tarvitsee kissapuolella vain innostuksen ja motivaation sekä kissalle että omistajalle sekä kotoa pienen läntin, johon mahtuu omistaja, kissa ja este. Treenit vedetään kotona eikä lajin aloittamiseen tarvitse rahallista panostusta, vaan treenit voi aloittaa hyvin kotoa löytyvin välinein kun käyttää mielikuvitusta! Ensimmäiset 5 harrastusvuotta omatkin esteeni oli rakenneltu milloin kirjoista ja milloin pahvilaatikoista. Pääasia on, että tekeminen säilyy kissalle turvallisena.


Eveliina Jurmu  /  Kissan kanssa tmi

Kirjoittaja on kissa-agilityfanaatikko, joka on aloittanut harrastamisen vuonna 2011 ollen myös Suomen Agilitykissat ry:n hallituksessa vuosina 2015-2022. Vuosien aikana kirjoittaja on ollut mukana järjestämässä lajiesittelyitä ja kilpailuita kilpaillen myös itse kissojensa kanssa, järjestäen ja ohjaten myös kissa-agilityn treenirinkiä Oulussa.


Tyyne ja Viola tikasesteellä.
Tyyne ja Viola tikasesteellä.

       Kissa-agility lyhyesti:

 - Sopii kaikille kissoille iästä tai rodusta riippumatta!
 - Jos luusto/nivelongelmia, huomioi estevalinnoissa.
 - Fyysisesti ja psyykkisesti aktivoivaa!
 - Esteet: hyppyeste, a-este, yliali-este, alituseste, 
   pujottelu, putki- ja tikaseste

    Meiltä apua kissa-agilityn harrastamiseen!

- Luennot ja lajiesittelyt etänä ja lähinä!
- Yksityiskoulutukset lähinä ja etänä!
- Lajikokeilut näyttelyihin, tapahtumiin tai lemmikkiliikkeeseesi!


    Kysy lisää!